IMPLANTTIHOIDOT
Implanttihoidon arvioita tekevät HLL Henri Heikka sekä suu- ja leukakirurgi EHL Miikka Lehmijoki
Implantointi on suukirurginen toimenpide. Operaatiossa asennetaan paikallispuudutuksessa leukaluuhun titaaninen keinojuuri ja ien ommellaan joko umpeen (kaksivaiheinen hoito) tai paranemisruuvin ympärille (yksivaiheinen hoito). Korkealaatuiset sveitsiläisomisteiset Conelog -implantit valmistetaan Saksassa ja niitä maahantuo suomalainen hammasalan suuryritys Plandent. Tämä varmistaa varaosien saatavuuden tulevaisuudessa ja pitkät takuut.
Ennen implantointia suun tulee olla tulehdusvapaa. Mahdolliset tulehduspesäkkeet hoidetaan ennen implanttihoitoa. Rutiinitutkimuksiin kuuluu koko leukojen röntgenkuvaus (ortopantomogrammi) ja toimenpidettä edeltävästi tulee hammaskivet olla poistettu.
Implanttihoidon kulkuun ja kustannuksiin vaikuttavat tekijät:
Hampaan poiston jälkeen menetetään aina vaihteleva määrä leukaluuta ja ienkudosta. Keinojuuri tarvitsee ympärilleen vähintään 1-2mm hyvälaatuista luukudosta ja vähintään 1-2mm kiinnittynyttä ientä. Puutosalueen luu- ja ienmäärä määrittää hoidon laajuuden ja kustannukset.
Jos luuta ja ientä on riittävästi voidaan implanttihoito suorittaa ilman mitään keinomateriaaleja. Toisinaan luusiirteen tarve ilmenee vasta itse operaation yhteydessä.
Luusiirteitä on useita eri tyyppejä riippuen kudosvajeesta:
Jos alueella on vain pieni luupuutos tai luutumaton alue, voidaan tehdä pieni luusiirre implantoinnin yhteydessä käyttäen ainoastaan keinomateriaaleja.
Kun poistoalueella on kohtalainen luupuutos leveyssuunnassa, voidaan luumassaa lisätä implantoinnin yhteydessä sekoittamalla omaa luuta ja keinoluuta ja peittämällä alue kollageenikalvolla. Siirre usein kiinnitetään titaanipinneillä leukaluuhun.
Jos poistoalueella on merkittävä luupuutos leveyssuunnassa, tarvitaan usein kokonaan erillinen luusiirre ennen keinojuuren asentamista.
Yläleuan takahammasalueella poskiontelon läheisyys aiheuttaa luuvajeen korkeussuunnassa noin puolissa tapauksista. Tällöin poskiontelon pohjaa nostetaan implantoinnin yhteydessä joko implanttiporauksen kautta (pienemmät vajeet) tai sivulta suorassa näkyvyydessä jos yläleukaluuta on vain vähän.
Esteettinen alue vaatii usein niin luu- kuin iensiirteitäkin, jotta implanttihampaasta saadaan luonnollisen näköinen. Nämä suunnitellaan aina tapauskohtaisesti.